Sunday, December 09, 2007

Το πραγματικό δελτίο τύπου της ΔΕΗς

Η ΔΕΗ μας, έβγαλε δελτίο τύπου για τις αυξήσεις στο ρεύμα. Η ανακοίνωση όπως βγήκε είχε κάποια κομμένα κομμάτια από το αρχικό κείμενο. Κάτι σαν το director's cut. Εδώ, παρουσιάζεται το πλήρες κείμενο, όπου με λαχανί φαίνονται τα τμήματα που δεν συμπεριελήφθησαν στο τελικό κείμενο. Κακώς κατά τη γνώμη μου, γιατί είναι σε απλή γλώσσα για να καταλαβαίνει ο απλός κόσμος. Το τσουρουτεμένο κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ. Όμως δεν έχει πλάκα.

Σχετικά με τις εγκριθείσες αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2007 θεωρούμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε σωστά και υπεύθυνα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του Ηλεκτρισμού:
 • Οι εγκριθείσες ποσοστιαίες αυξήσεις, οι οποίες είναι πράγματι μεγάλες, δεν είναι τόσο μεγάλες σε απόλυτα ποσά ανά πελάτη. Είναι, όμως, οι μικρότερες δυνατές και δεν καλύπτουν τα συνολικά κόστη παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή πιεστήκαμε όσο μπορούσαμε για αυτές τις αυξήσεις κι ούτε ένα ευχαριστώ...
 • Οι νέες αυξήσεις ανεπαίσθητη επίδραση θα έχουν στον πληθωρισμό. Με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο συντελεστής στάθμισης για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μόλις 1,645%. Δηλαδή, το μέσο νοικοκυριό πληρώνει για καθαρή αξία ηλεκτρικού ρεύματος 1,6 ευρώ ανά 100 ευρώ δαπανών του. Η μεγαλύτερη αγωνία του κάθε καταναλωτή είναι αν θα ανέβει ο πληθωρισμός. Ας πληρώνει ο ίδιος τα μαλλιοκέφαλά του, αν ο πληθορισμός δεν ανεβαίνει πολύ, όλα εντάξει.
 • Δυστυχώς μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πληρώνονται και άλλα ποσά για λογαριασμό τρίτων (δημοτικά τέλη, φόροι κλπ). Έτσι, διογκώνονται οι λογαριασμοί και δημιουργείται μια "δυσμενής εικόνα" για τη ΔΕΗ. Θα πέρναμε έναν στυλίστα να μας φτιάξει την εικόνα, αλλά θα έπρεπε να κάνουμε κι άλλες αυξήσεις κι εσείς όλο παροπονιέστε. Άντε.
 • Τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την EUROSTAT, είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Εάν δε λάβουμε υπόψη την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της κάθε χώρας μέλους τότε είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Με απλά λόγια, και χώρες με σημαντικά χαμηλότερο ανά κάτοικο εισόδημα έχουν πολύ υψηλότερα τιμολόγια. Άρα μας παίρνει να τα αυξήσουμε κι άλλο. Γκρηνιάρηδες.
 • Όσον αφορά στις αυξήσεις από 1/12/07 των τιμολογίων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες η μέση επίπτωση στο κόστος των πωληθέντων προϊόντων τους θα είναι κάτω του 1%. Άρα 1,6% από πάνω, 1% από δω, φτάνουμε στο 2,6%. Αν ψάξουμε 'δω γύρω, όλο και κάτι ακόμα θα βρούμε.
 • Οι παρεχόμενες από τη ΔΕΗ Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έχουν ένα πολύ μεγάλο κόστος για την Επιχείρηση και μειώνουν την κερδοφορία της. Από αυτές επωφελούνται οι πολυμελείς οικογένειες και οι κάτοικοι των νησιών μας που δεν είναι συνδεδεμένα με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Χάρη τους κάνουμε που τους δίνουμε ρεύμα, μειώνοντας την κερδοφορία μας. Η κερδοφορία είναι το πιο ιερό πράγμα.
 • Λόγω των καθηλωμένων για χρόνια τιμολογίων, σε επίπεδα κατά πολύ κάτω του κόστους, κανένας ιδιώτης δεν έχει μπει στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με απλά λόγια, μάγκες είμαστε μονοπώλειο. Να κι αν σας αρέσει, να κι αν δε σας αρέσει.
 • Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των καυσίμων και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τη ΔΕΗ και μειώνουν δραματικά την κερδοφορία της. Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων από την 1η Δεκεμβρίου θα καλύψει μέρος μόνο αυτού του κόστους από καύσιμα και αγορές ενέργειας. Γι'αυτό, αντί να κάνετε διαμαρτυρίες και πράσινα άλογα, δεν τσοντάρετε από λίγο ο καθένας μπας και αυξηθεί η ιερή μας κερδοφορία?Έκτος από τις αυξήσεις εννοείται, για τις οποίες έτσι κι αλλιώς δεν έχετε επιλογή. Ένας έρανος ας πούμε, υπέρ της ΔΕΗ δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα.
 • Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν εφέτος ανέδειξαν την αναγκαιότητα σημαντικής αναβάθμισης των δικτύων και ενίσχυσης του παραγωγικού δυναμικού. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς αναπροσαρμογή των τιμολογίων και, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί τα αποτελέσματα των επενδύσεων θα εμφανισθούν μετά την ολοκλήρωσή τους. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις πρέπει να σας τα παίρνουμε χοντρά. Για το καλό σας βεβαίως βεβαίως.
 • Ο μη εξορθολογισμός των τιμολογίων συνιστά σοβαρή απειλή για το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Γιατί, εάν δεν γίνουν επενδύσεις - από τη ΔΕΗ ή (και) τους ιδιώτες - θα παρακμάσει ο Τομέας Ηλεκτρισμού της χώρας μας και αναπόφευκτα θα εξαρτώμεθα όλοι από τις εισαγωγές και τη διεθνή ενεργειακή συγκυρία. Αυτό είναι. Εξορθολογισμός. Είναι παράλογο να είναι φτηνό το ρεύμα. Ελάτε στα συγκαλά σας και πληρώστε το 30% παραπάνω.

100% η ανακοίνωση για 100% απόλαυση. Αρκετά με τη ΔΕΗ. ΑηΔΕΗάσαμε.

3 comments:

 1. Καλησπέρα φίλε.Πολύ καλή δουλειά έκανες.(Αν και το μυαλό στη Βέρντερ έγραψες με χιούμορ).

  Η ΔΕΗ μας δουλεύει ψιλό γαζί ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.Δηλαδή θα πρέπει να τους παρακαλάνε στα νησιά για ρεύμα.Μήπως και λίγο μασαζάκι;Που όταν οι άνθρωποι έχουν πάνω από 6 μποφόρ παρακαλάνε να μην τους έρθει καμιά κολώνα στο κεφάλι.
  Την καλησπέρα μου

  ReplyDelete
 2. Μου φαίνεται πως σε λίγο θα καταντήσουμε να ζούμε ανα 6 σε κάθε διαμέρισμα, όχι από άποψη όπως στα sixties αλλά από ανάγκη!
  Και γαμώτο...σιχαίνομαι τη συγκατοίκηση, ούτε με την αδερφή μου και το γκόμενό μου δε μπορώ να τα βρώ!

  ReplyDelete
 3. Καλησπέρα Island. Η αλήθεια είναι ότι μου πέρασε από το μυαλό κάποιες στιγμές και η Βέρντερ. Για να μην πω ότι δε σκεφτόμουν τίποτα άλλο και με περάσει κανένας για κάφρο.

  Πατσιούρι δεν πειράζει, θα σου διαβάζουν το ασχημόπαπο να σε καλοπιάνουν και να σε νανουρίζουν.
  :D

  ReplyDelete