Sunday, October 28, 2012

Διώξεις λιστών αντί ληστών

Η δημοσίευση της λίστας Λανγκάρντ από το Hot Doc του Κώστα Βαξεβάνη ήταν λάθος. Εμένα μου πήρε μερικές ώρες να το καταλάβω, άλλοι το επεσήμαναν από την αρχή.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ήταν κάτι που έπρεπε να προκαλέσει την άμεση δράση του εισαγγελέα. Είναι να απορεί κανείς με την ηλιθιότητα των ανθρώπων της δικαστικής εξουσίας που προφανέστατα δεν έχουν ακούσει την έκφραση "πρώτα σκέψου και μετά μίλα (ή διέταξε τη σύλληψη κάποιου)". Σχεδόν αντίστοιχα με την περίπτωση του γέροντα Παστίτσιου, είναι τουλάχιστον προκλητικό, στη χώρα της πλήρους ατιμωρησίας, να θυμάται η δικαιοσύνη ότι πρέπει να κάνει κάτι μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις που παίρνει δημοδιότητα το πράγμα και θίγεται το δημόσιο αίσθημα (που σημειωτέον είναι σούπερ ευαίσθητο και ακόμα πιο σούπερ υποκριτικό) ή θίγεται κανένα ευαίσθητο (πολύ ευαισθησία πέφτει τελικά) προσωπικό δεδομένο. (Είναι άλλο ενδιαφέρον θέμα σε τί εξυπηρετεί το τραπεζικό απόρρητο και μάλλον θα ακολουθήσει άλλο ποστ ειδικά γι' αυτό). Σίγουρα τώρα, μπορεί ο καθένας να κυκλοφορεί με ένα άλλο αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους, αφού οι δύο πιο επικίνδυνοι εγκληματίες της χώρας, με άμεσες ενέργειες συννελλήφθησαν.

Κι εδώ ερχόμαστε στο πρώτο σημείο του κειμένου, ότι δηλαδή η δημοσιοποίηση των ονομάτων ήταν λάθος. Τί έγινε από χθες που βγήκε η λίστα στη δημοσιότητα; Μετά κάποιον αρχικό ενθουσιασμό που επιτέλους κάποιος αποκαλύπτει την αλήθεια και την περιέργεια των περισσοτέρων, άρχισε μια συζήτηση ήδη προς το μεσημέρι γιατί δεν αναφέρουν τίποτα τα mainstream ΜΜΕ για τη λίστα. Από την ώρα δε που έβγαλε ο εισαγγελέας την εντολή για τη σύλληψη του Βαξεβάνη, αυτό μονοπώλησε το ενδιαφέρον και άρχισε άλλη συζήτηση, περι ελευθερίας του τύπου και απλοϊκές συγκρίσεις του στυλ κυνηγάνε τον Βαξεβάνη και όχι άλλους και διάφοροι της ΧΑ είναι ακόμα έξω κτλ κτλ (σαν αυτό που έκανα κι εγώ καλή ώρα στην προηγούμενη παράγραφο). Οι συζητήσεις αυτές έχουν νόημα γιατί μιλάμε για την Ελλάδα, όπου συνεχώς ισχύουν δύο, μπορεί και περισσότερα, μέτρα και σταθμά. Κι αναρωτιώμαστε όλοι γιατί ο Βαξεβάνης είναι ένας από τους ριγμένους και δεν κωλυσιέργησε και στη δική του περίπτωση η δικαιοσύνη όπως έχει κάνει σε άπειρες άλλες περιπτώσεις. Αυτό δεν είναι λογική πάντως.
Μέσα σε όλα αυτά, εμένα τουλάχιστον, μου φάνηκε ότι τελικά δεν ασχολήθηκε κανένας με το περιεχόμενο της λίστας, που υποτίθεται ότι θα ήταν το ενδιαφέρον κομμάτι. Αλλά πες ότι δεν είσαι από αυτούς που έχασαν τη μπάλα με όλα όσα έγιναν γύρω γύρω μετά τη δημοσίευση και έμεινες συγκεντρωμένος στο περιεχόμενο της λίστας. Πώς να το αξιολογήσεις; Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αναγνωρίσει κάποια γνωστά ονόματα. Ε και; Δε μπορεί κανένας να ξέρει ότι όντως είναι το τάδε πολιτικό πρόσωπο αυτό που αναγράφεται στη λίστα, δε μπορεί να ξέρει τί λεφτά έχει ή έχει κινήσει από το λογαριασμό, αν τα έχει δηλώσει ή όχι. Εκεί είναι η ουσία. Τα αδήλωτα και αδικαιολόγητα λεφτά. Αυτό δεν μπορεί κανένας να το βρει απλά βλέποντας μια λίστα ονομάτων. Γι' αυτό και οι περισσότεροι άρχισαν να αναφέρονται σε αυτή τη λίστα ως κατάλογο κλεφτών με καταθέσεις στην Ελβετία. Μήπως αυτή η υπεραπλούστευση και η τσουβαλοποίηση πολλών ατόμων σας θυμίζει κάτι άλλο; Μήπως φέρνει πιο πολύ σε μια νοοτροπία που αρχίζει από φασ και τελειώνει σε ιστική; Άλλο δε βοηθάω.
Αυτό που θα είχε πραγματικά ενδιφέρον και θα έτσουζε θα ήταν η δημοσιογραφική ομάδα που κατάφερε να βρει τη λίστα, μιας και έχει και τα ποσά στη διάθεσή της, να συνεχίσει την έρευνα και να καταλήξει σε κάποια έστω ονόματα με αδικαιολόγητες καταθέσεις με βάση τη δήλωσή τους στην εφορία. Προφανώς και είναι δύσκολο εώς αδύνατο αυτό, αλλά αν θες να κάνεις κάτι σωστά και όχι για εντυπωσιασμό, υποτίθεται ότι πρέπει να είναι δύσκολο. Αλλιώς, καλά τα πυροτεχνήματα, αλλά μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Πυροτέχνημα-μπούμερανγκ, καλό αυτό.

Είμαι σίγουρος ότι οι υπόλοιπες χώρες που έλαβαν παρόμοιες λίστες, δεν τις διαχειρίστηκαν με τέτοιο τρόπο. Καλώς ή κακώς, μόνο το ΣΔΟΕ είναι σε θέση να αξιοποιήσει μια λίστα καταθετών σε τράπεζα του εξωτερικού και σε ανοιχτή επικοινωνία με αυτή την τράπεζα. Κάτι που δε μπορώ να κάνω εγώ ως απλός πολίτης που απλά αγόρασα ένα περιοδικό. Επειδή όμως ξέρουμε πώς λειτουργεί η εφορία και το ΣΔΟΕ, αν ως δημοσιογράφος θες να υπερασπιστείς την αλήθεια και θες να βγει κάτι καλό από τη λίστα (δηλαδή λεφτά για το ελληνικό κράτος), θα προσφέρεις μεγαλύτερη υπηρεσία στο λειτούργημά σου αν αποκαλύπτεις κάθε φορά πού κολλάει το θέμα στον επίσημο δρόμο και φροντίζεις με τις αποκαλύψεις σου και με τη δημοσιοποίηση να προχωράνε οι εξελίξεις και να μην έχει την ευκαιρία κάποιος αγορασμένος εφοριακός να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλάκι.

Disclaimer: Όχι, το όνομά μου δεν είναι στη λίστα, τα έχω σε άλλη τράπεζα στην Ελβετία τα εκατομμύριά μου. Χα!

4 comments:

 1. Μ' αρέσει το σκεπτικό, ιδίως επειδή είναι ανθρώπινο στο να ξεκινά από μια πρώτη αντίδραση, μετά όμως να την αναλύει και να ειδικεύει τις θέσεις και τις ιδέες.

  Επί του προκειμένου η σύλληψη του Βαξεβάνη πιστεύω ήταν άγουρη και πρόχειρη -αλλά αυτό το αποδίδω στην Ελληνική μόνιμη προχειρότητα και έλλειψη κατανόησης του νοήματος των διαδικασιών από μέρους των αρχών.

  Ένας εκδότης δημοσίευσε κάτι υπό το φως την είδησης: "Αυτή είναι η λίστα Λαγκάρντ, και αφαιρέσαμε τα νούμερα, αφήσαμε τα ονόματα." Η πρώτη και μόνη ενέργεια από πλευράς της εισαγγελίας θα έπρεπε να είναι να ερωτηθεί ο Βαξεβάνης που βρήκε την λίστα. Αυτό θα διαφύλαττε την ελευθερία του τύπου αλλά θα πήγαινε κατ' ευθείαν στο ψαχνό της εγκυρότητας της λίστας. Αν ο Βαξεβάνης ηρνείτο να αποκαλύψει τις πηγές του, θα καθόταν αμέσως σε ένα κελί φυλακής επ' αόριστον μέχρι να τις αποκαλύψει.

  Αν δεν τις απεκάλυπτε τότε η λίστα θα είχε μηδενική αξία χωρίς εξακρίβωση, και θα αποσυρόταν από την κυκλοφορία, και ο Βαξεβάνης θα έμενε επ' αόριστον στην φυλακή. Το κάθε όνομα θα του έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

  Αν απεκάλυπτε την πηγή του, τότε η εισαγγελία θα συνέχιζε να ερευνά την πηγή, ακολουθώντας την πορεία της λίστας, και ο δρόμος αυτός θα έφτανε στην εξακρίβωση της εγκυρότητας της. Κάποιος θα πήγαινε φυλακή που την έδωσε στην δημοσιότητα, φτάνοντας την στον Εκδότη, αλλά τα ονόματα θα είχαν πια ξεπλυθεί από την παράνομη υφή της λίστας και θα μπορούσαν πλέον να ερευνηθούν μέσω δικαστικής διαταγής για το αν δήλωσαν τα χρήματα κλπ. Ο σκοπός θα είχε επιτευχθεί.

  Και τότε, το σκάνδαλο θα έφτανε πολύ ψηλότερα από τους καταθέτες, σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι από την μεριά του κράτους για τις παρανομίες που βρήκαν την ανικανότητα δια της οποίας διεπράχθησαν.

  Η πραγματική χρήση της λίστας δεν θα ήταν η πάταξη των μερικών παρανόμων ανάμεσα στα ονόματα αλλά η πειθαρχική πράξη κατά εκείνων των δημοσίων "λειτουργών" που επέτρεψαν την παρανομία με το να μην κάνουν σωστά την δουλειά τους.

  Αυτά όμως είναι μεταξωτά βρακιά, κι επιδέξια σκέλια δεν έχουμε στον άμοιρο αυτό τον τόπο. Πετάξανε στον όχλο μια λίστα με ανθρώπους που ίσως να έχουν, ίσως να μην έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, ίσως να είναι πλήρης η λίστα ίσως όχι, ίσως μερικοί από αυτούς να παρανόμησαν ίσως όχι, και ο όχλος άρχισε να ουρλιάζει Σταύρωσον! Σταύρωσον! Και ο εκδότης έγινε ήρωας της δεκάρας.

  Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά... και σε αυτό, θα μου επιτρέψετε να πιστεύω δεν φταίει τόσο το ανίκανο κράτος όσο ο ανώριμος όχλος που επιτρέπει στο κράτος να τα τρώει, και να αναπαύεται πάνω στην ανικανότητά του.

  Καλή σου μέρα neropistolero!

  ReplyDelete
 2. Καλώς ήρθες από τα μέρη μας dimitris-thinks!
  Μάλλον έχει βάλει και το κράτος το χεράκι του στο να είναι η πλειοψηφία των πολιτών ανώριμος όχλος, για να μπορεί μετά να τρώει και να αναπαύεται στην ανικανότητά του όπως λες. Και να μπορούν να ξεπετάγονται "ήρωες" που έκαναν μια τρύπα στο νερό στην καλυτερη, αν όχι κακό. Το βασικό επιχείρημα που έχω δει που υποτίθεται ότι δικαιολογεί τις ενέργειές του είναι ότι αφού δε λειτουργεί η δικαιοσύνη καλά έκανε και έδωσε τον κόσμο στα λαϊκά δικαστήρια. Είναι κάπως αθώο να λες ότι δεν είπε ότι είναι ένοχοι αυτοί στη λίστα, κακώς ο κόσμος λέει "σταύρωσον σταύρωσον". Ναι, είναι πολύ ρεαλιστικό να πιστεύει κάποιος ότι στιγμιαία ο κόσμος θα αποκτήσει την παιδεία που ποτέ δεν είχε για να διαχειριστεί τέτοιες πληροφορίες.
  Όντως δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, αλλά πάλι, και πότε ήταν σοβαρά...

  ReplyDelete
 3. Hej :-) Tack!

  Φοβάμαι ότι το κράτος που σίγουρα βάζει το χεράκι του να μένει ανώριμος ο όχλος, προέρχεται και γεννιέται από τον ανώριμο όχλο: ένας φαύλος κύκλος όπου, όπως πάντα, πότε κάποιος είναι "κλέφτης" και πότε "αρματολός" και εναλλάσσει ιδιότητες φτάνει να κοροϊδεύει τον βεζίρη, σαν τον Καραγκιόζη. Αυτό που δεν μπορεί να συλλάβει ο καθημερινός Έλληνας είναι το εξής απλό: Εκείνοι που πραγματικά δεν δανείστηκαν και δεν έκλεψαν και ήταν τίμιοι και πλήρωναν τους φόρους τους, και τώρα θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα, και εκείνοι ακόμα ζούσαν φαντασιακές ζωές με δανεικά, γιατί από δανεικά και από χρέη ερχόντουσαν οι μισθοί τους είτε από τις κυβερνήσεις είτε από τους εργοδότες. Ποτέ όμως δεν είχαν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική παιδεία να αντιληφθούν την μεγαλύτερη εικόνα του τόπου τους, εφ' όσον μέρα με την μέρα και χρόνο με τον χρόνο ζούσαν καλά στο σπίτι τους. Στην Ελληνική κοινωνία ποτέ δεν έγινε σε ατομικό επίπεδο αντιληπτή η συλλογικότητα του τι σημαίνει κοινωνία, ότι η κυβέρνηση προέρχεται από την κοινωνία και ότι κάθε δικαίωμα σημαίνει ευθύνη. Στην ουσία, η Ελληνική κοινωνία είναι άνευ ευθύνης και ότι απολάμβανε χωρίς να καταλαβαίνει από που προερχόντουσαν τα "αγαθά" είχε πλέον θεωρηθεί δικαιωματικό.

  Έτσι τώρα υπάρχει θυμός και ο θυμός, η οργή έχει προ πολλού υποσκελίσει οποιαδήποτε αντικειμενική ή ψύχραιμη σκέψη...

  Και σήμερα βλέπουμε μια κυβέρνηση πιθανότατα να πέφτει με την δικαιολογία ότι ένα μέρος της δεν δέχεται να κόψει το ...επίδομα γάμου. Ήμαρτον!

  ReplyDelete
 4. Varsågod!

  Έτσι είναι όπως τα λες. Φαύλος κύκλος που δημιουργεί αισθήματα απελπισίας. Δε μπορούσα κι εγώ να τη βρίσκω στα μπουζούκια, να φοροδιαφεύγω και να το έχω καμάρι, να βάζω τα βύσματά μου να δουλεύουν για μένα και να μη με νοιάζει τίποτα; Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.
  Το επίδομα γάμου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής κοινωνίας που έχει την οικογένεια στο κέντρο. Ακόμα όμως πιο σημαντικό είναι να συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξη του πατέρα τους οι ανύπαντρες θυγατέρες.
  Θράσσος, απαίτηση, δικαιώματα, καμία υποχρέωση, ατιμωρησία, μαγκιά. Ελλάδα 21ος αιώνας.

  ReplyDelete