Tuesday, December 18, 2012

Ψυχιατρικές παθήσεις, μέρος 2ο


Η ψυχασθένεια του βουλευτή είναι σχετικά περιορισμένη στον πληθυσμό. Το άλλο μισό της ψυχασθενικής παθολογίας, ο ψηφοφόρος, είναι τόσο διαδεδομένη, που είναι σχετικά σπάνιο να συναντήσεις κάποιον υγιή. Συναντάται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις ηλικίες άνω των 18.
Και σε αυτήν υπάρχει κληρονομικό στοιχείο, καθώς τα τέκνα ενός ψηφοφόρου έχουν συχνά παρόμοιου τύπου συμπεριφορά με τον ψηφοφόρο.
Αυτή η μορφή της ασθένειας εμπεριέχει πολλά στοιχεία μαζοχισμού. Του ψηφοφόρου του αρέσει να του λένε ψέματα αν και συνήθως ξέρει πότε του λένε ψέματα, γι' αυτό ακριβώς αυτό του το βίτσιο συγκαταλέγεται στην κατηγορία του μαζοχισμού.
Του αρέσει να του μιλάνε άσχημα, να του φωνάζουν. Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αν αυτά τα στοιχεία συνδυαστούν με την έμφυτη τάση του βουλευτή να τραμπουκίζει και να φωνάζει, η μία ψυχοπαθογένεια ενισχύει την άλλη.
Θα μπορούσε επίσης να ειπωθεί ότι ο ψηφοφόρος ανήκει σε εκείνο το γκρουπ ασθενειών που προκαλούν νοητική υστέρηση. Ξέρει ότι ο βουλευτής του λέει ψέματα, ο βουλευτής έχει ήδη κλέψει τον ψηφοφόρο, ο ψηφοφόρος ελπίζει ότι θα ανταμειφθεί για τη στήριξή του στον βουλευτή, αλλά ξέρει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, εξακολουθεί να στηρίζει όμως τον βουλευτή.
Είναι αυτή η αυταπάτη μέσα στην οποία ζει ο ψηφοφόρος, ότι ο βουλευτής "του" θα τον φροντίσει και θα τον βοηθήσει με λίγο κόπο να πετύχει τους στόχους του.
Γίνεται αρκετά δραματική η κατάσταση, όταν ο ψηφοφόρος έχει κάποιες στιγμές διαύγειας. Αυτό συχνά γίνεται όταν έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που έδωσε την εμπιστοσύνη του στον βουλευτή "του" και κατάλαβε ότι πάλι τον κορόιδεψαν, αν και το ήξερε από την αρχή κάπου στο υποσυνείδητό του. Σε αυτές τις στιγμές διαύγειας, νιώθει οργή, λύπη, αυτολύπηση, ανάγκη για εκδίκηση. Είναι μια άσχημη περίοδος για τον καημένο τον ψηφοφόρο, που από την άλλη όμως τον γεμίζει με αίσθηση δύναμης: την άλλη φορά που ο βουλευτής θα ζητήσει τη βοήθειά του, ο ψηφοφόρος θα είναι σκληρός και δε θα έχει ξεχάσει την προδοσία. Θα βρει άλλο βουλευτή. Ευτυχώς (για όλα τα αρνητικά συναισθήματα που του προκαλεί) ή δυστυχώς (γιατί χάνει την αίσθηση δύναμης που του αρέσει), αυτές οι περίοδοι περνάνε σχετικά γρήγορα και στις επόμενες "εκλογές", ξανά σε κατάσταση νοητικής υστέρησης, ο ψηφοφόρος θα στηρίξει τον αγαπημένο του βουλευτή. Θα ξαναγυρίσει για λίγο στη γλυκιά αυταπάτη, ότι, ναι, αυτή τη φορά όλα θα πάνε καλά, ότι ο βουλευτής "του" δε θα τον ξεχάσει, δεν θα τον ξανακοροϊδέψει. Και θα πέσει για ύπνο το βράδυ των αποτελεσμάτων σχετικά ήρεμος, γιατί άσχετα αν η ομάδα της οποίας είναι μέλος και ο δικός του βουλευτής έχει κερδίσει, ο ψηφοφόρος έκανε το καθήκον του και είναι οι άλλοι ψηφοφόροι που φταίνε.
Καληνύχτα ψηφοφόρε. Αυτή η σύνθεση της βουλής δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα.

3 comments:

 1. Γι αυτό λέω εγώ να φτιάξει κανείς την ζωή όπως μπορεί εκείνος... αλλά ο κόσμος προτιμάει τα όνειρα, ότι το μάννα θα πέσει απ' τον ουρανό αν ψηφίσει τον θεό... χειρότερη θρησκεία από την πολιτική δεν υπάρχει. Τουλάχιστον η θρησκεία του θεού σε τιμωρεί γιατί δεν ήσουνα καλό παιδί -μα η θρησκεία της ψήφου σε τιμωρεί επειδή δεν υπάρχεις...

  ReplyDelete
 2. Η λογική του ρουσφετιού, του βύσματος, ανέθρεψε γενιές ανίκανες, που ως προσόν τους έχουν τις γνωριμίες που θα τους πάρουν από το χεράκι και θα τους φτιάξουν τη ζωή, ενώ άλλοι, ικανότεροι, αλλά με χειρότερα ή καθόλου βύσματα (πού πας ρε Καραμήτρο) θα βολοδέρνουν να επιβιώσουν. Θα φτάσει, αν δεν έχει φτάσει ήδη, η εποχή που το προσόν αυτό θα είναι τόσο άχρηστο όσο θα έπρεπε να είναι και η άχρηστη γενιά θα πρέπει όντως να κάνει κάτι χειροπιαστό μόνη της.
  Η πολιτική, στη χώρα μας τουλάχιστον, έγινε, όπως πολύ σωστά λες, χειρότερη από τη θρησκεία. Οι καθολικοί έχουν μόνο τον Πάππα με το αλάθητο, εμείς έχουμε 300 πάππες πάνω από το νόμο.

  ReplyDelete
 3. μπήκα σήμερα στο blog εντελώς τυχαία μιας που το έχω αφήσει καιρό, και σε ένα τελευταίο μου ποστ είχα 54 spam comments συν ένα και μονο φυσιολογικό από ένα παλιό βλογοφιλο, νιώθω τόσο άσχημα νεροπιστολέρο, αλλά στην προσπάθεια μου να ξεφορτωθώ όλα τα spam έσβησα και το δικό σου χωρίς καλά καλά να το διαβάσω.... σνηφ! Να είσαι καλά εκεί στα ξένα!

  ReplyDelete